12/11/2020 av Stockholms Allstäd AB
Korrekt trappstädning
Höst- och vintersäsongen är här och med det blöta löv, högar av grus och en hel del annan smuts som lätt dras in i entréer och portuppgångar. Behovet av trappstädning ökar ofta under dessa årstider – men hur ska man göra för att få till en så effektiv och korrekt trappstädning som möjligt?
Lite eller inget möblemang, relativt luftiga utrymmen samt golv och väggar av tåliga material som är lätta att rengöra. Städning av trapphus och entréer borde vara enkelt och gå ganska snabbt, eller hur? Många gånger kan det dock vara mer krävande än vad man tror.
Trapphus och portuppgångar har ofta en strid genomströmning av människor varje dag – såväl i bostadshus som i företagsbyggnader och kommersiella fastigheter. Många människor betyder att det dras in en hel del damm och skräp utifrån som gör att det fort blir smutsigt i både trappor, hissar, precis innanför porten och på utsatta kontaktytor. Inte minst nu under höst- och vinterhalvåret.
Att det hålls rent och fräscht i entré och trappor är dock viktigt för att det ska kännas trivsamt och välkomnande att komma in i en byggnad. Oavsett om det gäller huset där man bor, eller byggnaden där man arbetar. Med rätt utrustning och ett systematiskt tillvägagångssätt går det att förbättra trappstädningen, göra den mer tidseffektiv och viktigast av allt – få ett bättre resultat.
Vilken utrustning krävs vid trappstädning?
Trappstädning kräver egentligen ingen annan utrustning än den man använder vid annan städning. Ett hett tips är dock att satsa på så smidiga städredskap som möjligt – sådana som väger lite och som är enkla att förflytta i trappor och mellan våningsplan. Trappstädning kan vara tungt och påfrestande för rygg, axlar och knän, varför lättviktiga och smidiga redskap är att föredra.
Följande städutrustning är bra att ha vid trappstädning:
- Dammsugare alternativt torrmopp
- Trasor och städdukar – gärna olika för olika ytor
- Golvmopp och skurhink
- Bra rengöringsmedel – helst miljövänliga och godkända för allergiker
Mer än så behövs egentligen inte. Städhandskar kan vara bra om man vill skydda sina händer, och finns anslutning till centraldammsugare underlättar det mycket. Så här i virustider kan det också vara bra att använda ytdesinfektion på ledstänger, hissknappar och andra utsatta kontaktytor.
Tekniken då, hur ska man tänka där? På Stockholms Allstäd har vi lång erfarenhet av trappstädning, och vet att tillvägagångssättet gör stor skillnad för resultatet. Allra bäst är att städa uppifrån och ned, samt att ta golven sist. Rengör handtag, knappar, ledstänger, fönsterbrädor och dylikt först – och avsluta sedan med att dammsuga/torrmoppa samt våttorka alla trappsteg och golvytor.
Genom att städa börja högst upp samt ta golvytorna sist, slipper man springa upp och ned och riskera att smutsa ned de ytor man nyss har städat.
En städfirma kan vara ett alternativ
Trappstädning är inte särskilt komplicerat i sig, men däremot ganska tidskrävande. I de flesta fastigheter krävs daglig trappstädning, varför de allra flesta fastighetsägare väljer att outsourca det till en professionell städfirma. Det kostar förstås litegrann, men det sparar också en hel del tid som bättre kan nyttjas till annat.
Fler tips om trappstädning finns här på vår hemsida. Önskar ni anlita oss för prisvärd, professionell trappstädning i Stockholm? Skicka in en förfrågan, så hör vi av oss!
FAQ
Innefattar trappstädning även städning inuti hissar?
Ja, på Stockholms Allstäd städar vi hela trapphuset – inklusive hissar.
Kan fastighetsägare utnyttja RUT-avdraget för trappstädning?
Nej, RUT-avdrag gäller bara för privatpersoner.
När på dygnet passar det bäst att städa entré och trappuppgång?
Det kan variera men generellt sett brukar tidig morgon eller förmiddag vara bäst då det oftast rör sig färre människor i trapphusen då.