31/07/2020 av Stockholms Allstäd AB
Så håller du dina trappor rena | Stockholms allstäd
Bor du i ett flerfamiljshus eller arbetar på ett företag som har kontoret ett par trappor upp i en större byggnad? Då uppskattar du förmodligen att mötas av en välstädad entré som både doftar och ser ren ut, och som känns inspirerande och trevlig att kliva in i.
Ett fräscht trapphus är lika viktigt för första intrycket av en större byggnad, som en trevlig hall är för första intrycket av ett hem eller kontor. Och i motsats till hur det kan verka, behöver trappstädning egentligen inte vara särskilt komplicerat så länge man har rätt teknik och bra redskap.
Smuts och skräp innanför porten och på trappstegen, solkiga trappräcken och en hiss som snarare luktar unken och instängd än nystädad och väl underhållen. Inte direkt det man vill mötas av när man kliver in i en trappuppgång, eller hur? Vare sig hemma i sitt egna bostadshus, på jobbet eller någon annanstans. Trappstädning är viktigt – minst lika viktigt som städning i de lokaler som själva trapphuset angränsar och leder till. Ändå kan det vara lätt hänt att det prioriteras ned, trots att det varken behöver ta särskilt mycket tid eller vara speciellt avancerat. För att göra det lite enklare vill vi på Stockholms Allstäd därför dela med oss av våra bästa tips på hur man håller rent i ett trapphus och skapar en välkomnande atmosfär.
Fokus på golv och kontaktytor
Portuppgångar är i regel mycket sparsamt möblerade, varför städning av dessa utrymmen mestadels är koncentrerad till golvytor, kontaktytor, anslagstavlor och hissar (om sådana finns). Eftersom det rör sig om allmänna utrymmen genom vilka många människor ofta passerar under en dag, är noggrann och regelbunden lokalvård viktigt. Dels för att minska risken för slitage, men också för att säkerställa en ren och fräsch miljö. En ordentlig trappstädning bör inkludera:
- Torr- och våtmoppning av golv i entré, trappor och på samtliga våningsplan
- Putsning av port- och fönsterglas
- Noggrann rengöring av särskilt utsatta kontaktytor såsom trappräcken, hissknappar, handtag och strömbrytare
- Rensning och iordningställande av gemensamma anslagstavlor
- Rengöring av lister, element, belysning samt väggar vid behov
- Komplett städning av hiss
Så städar man trappor på bästa sätt
Det finns bättre och sämre sätt att städa trappor och man bör till exempel beta av städmomenten i en viss ordning. För att en trappstädning ska bli så effektiv som möjligt, rekommenderar vi att man börjar med rengöring av kontaktytor, lister, fönster, element och så vidare – för att sedan fortsätta med hissen och avsluta med alla golvytor. Genom att ta golven sist undviker man nämligen att smutsa ned dem när man går upp och ned i trapphuset för att rengöra och damma av övriga ytor. Av samma anledning bör också trappor alltid städas uppifrån och ned, aldrig tvärtom.
Anpassa trappstädningen efter era unika behov
Varma sommardagar och torra gator – eller regnvått höstrusk, grus och snöslask. Årstiderna har definitivt betydelse för hur skräpigt det blir i ett trapphus, och hur ofta städning behövs. Många bostadsrättsföreningar, företag och fastighetsägare väljer därför att anpassa trappstädningen efter tid på året, med mer frekvent renhållning under höst- och vinterhalvåret än under vår och sommar. Vidare ser behoven av städning förstås också olika ut beroende på trappuppgångens utformning och hur många människor som passerar under en dag. Vid outsourcing av trappstädning är det därför viktigt att välja en städfirma som kan erbjuda flexibilitet och anpassning utifrån just era specifika krav och önskemål. Och som kan leverera utifrån högsta möjliga standard förstås. En investering i professionell trappstädning är trots allt en investering i såväl trivsel som rykte, image och anseende.
Behöver du hjälp med trappstädningen i Stockholm?
Vi hjälper er med trappstädning i Stockholm, anpassa städningen efter just ert behov.
FAQ
Kan man anlita Stockholms Allstäd för trappstädning?
Absolut. Vi erbjuder kompletta tjänster inom trapp- och entréstädning.
Kräver trappstädning särskilda rengöringsmedel?
Generellt sett inte. Det bästa är att satsa på såväl effektiva som miljömässigt skonsamma produkter.
Vilken slags städutrustning behövs?
Lätta och flexibla städredskap är alltid att rekommendera vid städning i allmänhet, och trappstädning i synnerhet. Detta för att undvika onödig belastning på axlar, rygg och knän.